Risicoperceptie: Broei in poetsdoeken

Door Hans Brankaert | Risicodeskundige

Afgelopen zomer sprak ik in korte tijd drie verzekerden die te maken hadden met broei in gebruikte poetsdoeken. Eenmaal was er sprake van een serieuze brand. Normaal kom ik dit onderwerp bij een risico inspectie niet zo vaak tegen.

Hete zomer
Afgelopen zomer was het heerlijk weer. De voorbije zomer en herfst verbrak oude records. Het kwik bleef lange tijd ongekend hoog met meerdere hittegolven tot gevolg. Diezelfde hitte is waarschijnlijk de oorzaak geweest van een (tijdelijke) toename van brandschades door broei in poetsdoeken. Ondernemers en particulieren ontvetten, reinigen, poetsen en voorzien materialen en objecten van olie met katoenen poetsdoeken met vluchtige stoffen. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de risico’s van deze activiteiten.

Brandschade
Een ondernemer bewaarde gebruikte poetsdoeken in een open kunststof afvalbak in de werkplaats van zijn bedrijf. Deze ondernemer werd ’s nachts wakker van brandweer sirenes. Wat hij op dat moment nog niet wist was dat de brandweer op weg was naar zijn bedrijf. Een oplettende medewerker van het naastgelegen bedrijf, die ’s ochtends om vijf uur ging werken, meldde de brand. Deze vroege melding is de redding geweest van de onderneming. De brandschade bleef beperkt.

Klussen thuis
Het tweede voorbeeld betreft een zelfstandig belastingadviseur die zijn woonhuis met rieten dak in eigen beheer verbouwde. Poetsdoeken, gebruikt bij het klussen, bewaarde verzekerde in zijn garage/opbergruimte. Dit bijgebouw lag naast het woonhuis. Verzekerde rook tijdens werkzaamheden een brandlucht en zag rook komen uit gaten en kieren van de garage/opbergruimte. Met een blusapparaat heeft verzekerde de brand geblust.

Eiken vloer
Bij het derde voorbeeld is verzekerde de eiken vloer van een woonhuis, ook met een rieten dak, aan het in oliën. Gebruikte poetsdoeken gooide verzekerde buiten op een binnenplaats. Verzekerde rook op enig moment een brandlucht en zag rook op de binnenplaats. Voor verzekerde was brand ontstaan door broei volkomen nieuw terwijl hij al jaren werkzaam is in de offshore techniek. Door snel te handelen, werd brand voorkomen.

Preventie
Gebruikte poetsdoeken verdienen aandacht. Een relatief eenvoudige maatregel is de poetsdoeken na gebruik opbergen in een metalen afvalbak bij voorkeur met een zelfsluitend metalen deksel. Brand voorkom je door geen zuurstof tot de brandbare stof toe te laten. De brand dooft dan uit zichzelf. Een goedkoper alternatief is de poetsdoeken in een bak met water te bewaren.

De zomer van 2019 laat nog heel even op zich wachten, maar ook dit jaar is dit onderwerp opnieuw actueel. Zul je zien dat 2019 een natte zomer krijgt.

Waterschades Limburg – Schade door overstroming? Wat kun je nu doen?

Nieuws Lengkeek Placeholder Waterschades Limburg – Schade door overstroming? Wat kun je nu doen?

uClaim en BELFOR gaan nieuwe samenwerking aan!

Nieuws Lengkeek Placeholder uClaim en BELFOR gaan nieuwe samenwerking aan!

Rivez en uClaim gaan samenwerking aan!

Nieuws Lengkeek Placeholder Rivez en uClaim gaan samenwerking aan!
Bekijk alle nieuwsberichten